Коментарі

Нова Березівка, чи стануть мрії реальністю?

Час від часу, спілкуючись із сусідами, мене запитують – чому ти не задоволений тим, яка зараз є Нова Березівка, бувають же й значно гірші ситуації, може варто задовільнитися тим, що є і не прагнути більшого?

Для того, аби не повторюватися та мати сформоване бачення справжнього котеджного містечка, в якому приємно жити і до якого хочеться запросити своїх друзів купити будинок, або землю, я вирішив викласти свої думки у цій статті.

Оскільки ми живемо вже 30 років у демократичній державі, то я не уявляю і навіть не хочу припускати можливість повернення до тоталітаризму, або й рабства як в Україні в цілому, так і в конкретному житловому масиві зокрема. У випадку Нової Березівки це означає, що рішення щодо того, як має розвиватися наш мікрорайон, скільки й на що витрачати НАШИХ грошей, а також формування загальних правил проживання (які б не суперечили законодавству, звичайно)  повинні приймати самі жителі. В даний момент домовласники Нової Березівки мають юридично оформлене право лише платити за проживання на своїй землі та у своїх будинках стільки, скільки вкажуть абсолютно чужі нам люди. 

Чи повинні наші сантехніки, охорона, озеленювачі та інші фахівці, які підтримують життєдіяльність НБ, стати нам “своїми”? Ні, не обов’язково, але вирішувати чи має право, наприклад, педофіл працювати в охороні, а злочинець з шлейфом крадіжок підстригати кущі у Вас під домом, повинні саме жителі. В той же час, чи варто розраховувати на відданість у своїй роботі фахівцю, який отримує 3500грн на місяць, працюючи щодня по 8 годин, чи, можливо, варто платити гідно та отримувати відповідний результат – також повинні жителі. 

Як же це можливо реалізувати в реальності? Насправді – це практика, яка існує в сотнях ОСББ, ЖБК та ОК по всій нашій країні, де люди, які живуть у певному будинку, або у якійсь організований спільноті, спільними зборами вирішують стратегічні питання, які хвилюють всіх і кожного в громаді, а для оперативного управління обирають (так-так, обирають, а не підкоряються тим, кого спустили “зверху”) наглядову раду, або ж правління із відповідальних жителів громади. Саме ці управлінці, яким довіряють жителі, наймають і обслуговуючі компанії, і працівників, а також здійснюють контроль за їхньою діяльністю та визначають, на що потрібно витратити внески жителів в цьому місяці: на висадку дерев у полі, або ж на латання доріг, які щодня нищать автотранспорт самих жителів. Втім, межі повноважень цих керуючих органів визначати також повинні жителі, затверджуючи статут, яким керуються не лише управлінці, але до якого має стосунок КОЖЕН житель поселення. Це не просто, адже це відповідальність кожного жителя перед своїми сусідами за свої рішення, за свій вибір, а до такої відповідальності, на жаль, громадяни пост-колоніальних держав не привчені.

Але все ж, хочеться вірити, що в окремо-взятій Новій Березівці, зберуться відповідальні громадяни, які готові будуть усвідомити, що вони живуть у СУСПІЛЬСТВІ і не можуть бути вільними від нього, а те, наскільки це суспільство буде успішним, залежить від кожного громадянина. Якби це сталося, то я впевнений, що й сусіди перестали б ховатися один від одного за високими парканами, а натомість почали знайомитися один з одним, ділитися рецептами садових сумішей, або кресленнями альтанки, і у разі небезпеки прийшли б на допомогу, незважаючи навіть на те, що в ефірі йде важливий футбольний матч… Я вірю, що таке суспільство здатне знайти загубленого домашнього улюбленця і повернути загублений біля озера смартфон, а також виступити єдиним фронтом проти недоумка, який вирішив впритул до житлових будинків збудувати зоопарк, або шкідливе виробництво. А ще, така Нова Березівка була б місцем психологічного розвантаження та підтримки, а не вічно-тліючим конфліктом, який перегорає з Олімпік Парку в нове утворення, де ти щодня чекаєш, що тебе знову змушуватимуть сплатити свою місячну зарплату за те, що ти вже один раз оплатив, а твоя фізична кволість може призвести до спроби фейковим “жеком” відібрати у тебе твій потом і кров’ю змурований дім…

Хаврук Олег,
власник землі та будинку
на території мікрорайону Нова Березівка, з 2009 року

Додати коментар

Click here to post a comment

Барахолка Нової Березівки